Solhatt (Echinacea) er en indiansk medisinplante oppkalt etter de stikkende bladene rundt det store koniske frø-hodet, som ligner nålene til et pinnsvin (echinos er gresk for pinnsvin).

Arkeologer har funnet bevis på at indianere kan ha brukt solhatt i mer enn 400 år for å behandle infeksjoner og sår, og som en generell "alt-mulig-kur" Gjennom historien har folk brukt solhatt til å behandle skarlagensfeber, syfilis, malaria, blodforgiftning, og difteri. Selv om denne urten var populær i det 18. og 19. århundre, ble det en nedgang i bruken i USA etter innføringen av antibiotika. Solhatt som medisin ble stadig mer populært i Tyskland gjennom hele det 20. århundre. Faktisk har det meste av vitenskapelig forskning på solhatt vært gjennomført i Tyskland.

I dag brukes solhatt til å forkorte varigheten av forkjølelse og influensa, og redusere symptomer som sår hals (faryngitt), hoste og feber. Mange naturmedisinere anbefaler også solhatt for å bidra til å styrke immunforsvaret og hjelpe kroppen med å bekjempe infeksjoner.

Generelle bruksområder

Flere laboratorie- og dyreforsøk tyder på at solhatt inneholder aktive stoffer som bedrer immunforsvaret, lindrer smerte, reduserer betennelse, og har hormonell, antiviral, og antioksidant virkning. På denne bakgrunn er det at profesjonelle naturmedisinere anbefaler solhatt i behandling av urinveisinfeksjoner, vaginalsopp (candida) infeksjoner, ørebetennelse (også kjent som mellomørebetennelse), fotsopp, bihulebetennelse, høysnue (også kalt allergisk rhinitt), samt treg sårheling. Foreløpige studier i laboratoriet antyder at solhatt kan bidra til å hemme colon-tumorer når den kombineres med cichoric syre. En studie antyder til og med at Solhatt ekstrakt kan ha en antiviral virkning ved utviklingen av tilbakevendende munnsår utløst av herpes simplex virus (HSVI), når det tas i forkant av infeksjonen.

Forkjølelse

Hvorvidt solhatt hjelper med å forebygge eller behandle forkjølelse er fortsatt kontroversielt. Noen studier har vist at urten kan gjøre at du føler deg bedre raskere. Andre antyder at solhatt har ingen innvirkning på en forkjølelse i det hele tatt. Flere kliniske studier har vist at folk som tar solhatt så snart de føler seg syke redusere alvorlighetsgraden av forkjølelsen og har færre symptomer enn de som ikke tar urten. En studie av 95 personer med tidlige symptomer på forkjølelse og influensa (for eksempel rennende nese, kløe i halsen og feber) fant at de som drakk flere kopper av Solhatt-te hver dag i 5 dager følte seg bedre raskere enn de som drakk te uten solhatt.

En gjennomgang av 14 kliniske studier fant at Solhatt reduserte sjansene for å utvikle en forkjølelse med 58% og varigheten av en forkjølelse med en til fire dager. Noen eksperter er likevel uenige i disse funnene og hevder det var flere svakheter i analysene. Type solhatt-tilskudd testet i kliniske studier varierer sterkt. Det er viktig å velge solhatt-tilskudd med en høy kvalitet, og å bruke solhatt så tidlig som mulig i løpet av en forkjølelse, med flere doser per dag de første dagene. Snakk med legen din for anbefalinger.

Forholdsregler

Bruken av urter krever en tålmodig tilnærming for å styrke kroppen og behandle sykdom. Urter inneholder aktive stoffer som kan utløse bivirkninger og samhandle med andre urter, kosttilskudd eller medisiner. Av disse grunner bør urter kun brukes under tilsyn av helsepersonell som har kunnskap innen naturmedisin.

Personer med tuberkulose, leukemi, diabetes, bindevev-sykdommer, multippel sklerose, hiv eller aids, noen auto-immune sykdommer, eller muligens leversykdommer bør ikke ta solhatt. Det er en viss bekymring for at solhatt kan redusere effekten av medisiner som demper immunsystemet. Av denne grunn bør personer som har gjennomgått organtransplantasjoner og som må ta immunsuppressive medisiner unngå denne urten.

I sjeldne tilfeller kan solhatt forårsake allergiske reaksjoner, alt fra en milde utslett til anafylaksi (en livstruende reaksjon ledsaget av strupeinnstramming, kortpustethet, og eventuelt besvimelse). Personer med astma og allergi kan ha en økt risiko for å utvikle disse bivirkningene. Personer med allergi mot planter i daisy familien (Compositae) bør ikke ta Solhatt uten tilsyn av en leverandør.

Mindre bivirkninger kan inkludere magesyke, kvalme, svimmelhet, og tørre øyne.

Det har vært en rapport av en individuell utvikling erythema nodosum (en smertefull hudsykdom) etter å ha tatt solhatt til å behandle influensa.

Tatt gjennom munnen kan Solhatt forårsake midlertidig lammende og prikking på tungen.

Til tross for bekymringer om at solhatt kan være utrygt for gravide eller ammende kvinner, tyder bevis for at bruk av solhatt under graviditet ikke øker risikoen for misdannelser eller andre graviditet-relaterte helseproblemer. Mer forskning er nødvendig. I mellomtiden, unngå å bruke Solhatt under graviditet eller amming inntil mer konkluderende studier er gjennomført.

Snakk med legen din hvis du har spørsmål.

Mulige interaksjoner

Hvis du tar reseptbelagte medisiner, inkludert medisiner som brukes under operasjonen, slik som anestesimedisiner, bør du snakke med legen din før du tar solhatt. Noen av de kjente interaksjoner inkluderer følgende:

  • Econazole. Solhatt kan være nyttig i kombinasjon med ekonazol, et antisoppmiddel som brukes til behandling av soppinfeksjoner (slik som fotsopp). Når solhatt brukes sammen med Econazole, kan tilbakefall av disse infeksjonene bli redusert.
  • Immundempende. Immunsuppressive midler refererer til en gruppe av medisiner som anvendes for to hovedformål, å behandle kreft og undertrykke immunsystemet etter organtransplantasjon, slik at det nye organet ikke blir avvist. Fordi solhatt kan styrke immunsystemets, bør folk ikke bruke urten sammen med immunsuppressive medisiner, spesielt om de har gjennomgått organtransplantasjon.
  • Koffein. Solhatt kan øke den tiden det tar for kroppen å bryte ned koffein. Derfor øker solhatt tiden som koffein forblir i kroppen.