Hudskader fra de ultrafiolette strålene fra solen er et stort problem i dag. Alle som vil være ute i solen i lengre tid må bruke egnede klær og bruke kremer med solfaktor. Nå kan du få enda mer beskyttelse mot solen ved å supplere med karotenoider.

Forskere ved Institutt for eksperimentell dermatologi, Universitet Witten-Herdecke i Tyskland studerte karotenoid-tilskudd hos 36 forsøkspersoner. Over en 12-ukers periode tok de 36 personene naturlig betakarotentilskudd på 24 mg per dag eller et blandet karotenoidtilskudd som inneholdt 8 mg hver av beta-karoten, lutein og lykopen, eller en placebo.

Forskerne fant at i løpet av 12-ukers perioden hadde serum beta-karoten konsentrasjonen økt tre til firedobbelt i betakaroten-gruppen, og i gruppen som fikk blanding av karotenoider hadde serumkonsentrasjonen av hver av de tre karotenoidene blitt tredoblet. Inntaket av enten beta-karoten eller en blanding av karotenoider økte den totale mengde karotenoider i huden tilsvarende. Intensiteten av erytem (i dette tilfellet solbrenthet) 24 timer etter bestråling ble redusert i begge gruppene som fikk karotenoider og ble signifikant lavere etter de 12 ukene med kosttilskudd.

Journal of Nutrition 133 (1) :98-101, 2003