Lecitin finnes i alle levende celler og har høyest konsentrasjon i hjernen, hjertet, leveren og nyrene. Lecitin er først og fremst en emulgator og et hjerne-styrkende middel. Egentlig består hjernen av 30% lecitin tørrmasse. Som emulgator bidrar lecitin til å forhindre at kolesterol bygger seg opp i arterieveggene, samt at lecitin løser opp avleiringer som allerede finnes. Lecitin er et såkalt bipolart molekyl. Det består av fettsyrer i den ene enden som binder opp olje-fasen, mens den andre enden består av fosfor og nitrogen som binder opp vannfasen. Lecitin har evnen til å holde fettpartikler i en transparent løsning mens de passerer gjennom arteriene (et vandig miljø), slik at de ikke er i stand til å danne farlige avleiringer i arterieveggene.

Lecitin bidrar videre til å omdanne fett, spesielt mettet fett, tilstoppet fett (LDL), i leveren og fjerne fettlagre fra leveren. Dette bidrar igjen til å minske faren for sykdom og nedbrytning av leveren. Lecitin bidrar til å skape en sunnere lever og et mer livskraftig stoffskifte.

Lecitin bidrar til å ta opp fettløselige næringsstoffer i fordøyelseskanalen, som vitamin A, D, E og K. Som et styrkende middel for hjernen fremmer lecitin dannelsen av kolin som har en utløsende effekt på hjernens evne til å lage en viktig kjemisk forbindelse for overføring av nervesignaler. Denne kalles Acetyl-kolin. Stoffet er i stand til å krysse blod-hjerne barrieren, som har en positiv effekt på dannelsen av kjemiske signaler i hjernen. Resultatet er bedret hukommelse, evne til å reflektere og bedret muskelkontroll. I tillegg stimulerer acetylkolin muskelbevegelsene i tykktarmen, som hjelper tykktarmen til å fungere bedre.

Lecitin er en viktig kilde til stoffet fosfatidylkolin og er det viktigste gjennombruddet i forskning på nervereseptorer de siste fem år i USA. Lecitin er også kilden til fosfatidylserin, som holder hjernecellene fleksible og i stand til å absorbere næringsstoffer mer effektivt.

Lecitin fås både i form av granulat og kapsler i forskjellige størrelser.