Lykopen er et rødt fargestoff som blant annet finnes i tomater, vannmelon, guava, nype, rosa grapefrukt og i palmeolje. Lykopen er et karotenoid (et stoff som likner på karoten, vitamin A) som ikke har vitamin A-virkning, men har en sterk antioksidanteffekt. Laboratorietester viser at Lykopen er dobbelt så sterk som beta-karoten i å nøytralisere frie radikaler.

Lykopen har vist seg å ha mange gode effekter på helsen. Stoffet påvirker cellene til å kvitte seg med avfallstoffer. Ved å hindre de frie radikalenes sykdomsfrembringende angrep på cellene, reduseres faren for en rekke kreftformer. Forskning har vist at lykopen har særlig stor virkning i forhold til forebygging av prostatakreft, kreft i bukspyttkjertelen, og kreft i livmorhalsen.

Lycopen har også en beskyttende virkning mot hjertelidelser, slag og grå stær. En undersøkelse viste at tilskudd av lykopen kan redusere risikoen for å få hjerteinfarkt med 50 prosent.