Amerikansk ginseng

Navnet "ginseng" er brukt for å referere til både amerikansk (Panax quinquefolius) og asiatisk eller koreansk ginseng (Panax ginseng), som tilhører slekten Panax og har en noe lignende kjemisk sammensetning. Både asiatiske og amerikanske ginseng inneholder ginsenosider, som er de stoffene som antas å gi ginsengen dens medisinske egenskaper. Men de inneholder forskjellige typer i ulike mengder.

Siberian ginseng, eller Eleuthero (Eleutherococcus senticosus), er en helt annen plante med ulike virkemåter. Det er fjernt beslektet med ginseng, men den inneholder ikke de samme aktive ingrediensene.

Som asiatisk ginseng har amerikansk ginseng en lys brunfarge, roten er knudrete roten og ser ut som en menneskekropp med trevlet utskudd som ligner på armer og ben. Indianerne brukte roten som et stimulerende middel, og til å behandle hodepine, feber, dårlig fordøyelse, og infertilitet. Ginseng er fortsatt en av de mest populære urter i USA.

Ginseng er noen ganger kalt en "adaptogen", som betyr det er en urt som hjelper kroppen til å takle ulike typer stress, men det er ingen vitenskapelige bevis som dokumenterer nytten av adaptogener.

De fleste ginseng-studier har brukt Panax ginseng (asiatisk ginseng). Det finnes dokumentasjon på at Panax ginseng kan:

  • Bidra til å styrke immunforsvaret
  • Redusere risikoen for kreft
  • Forbedre mental yteevne og velvære

Laboratoriestudier på dyr har funnet at American ginseng er effektivt for å øke immunforsvaret, og som en antioksidant. Andre studier viser at amerikansk ginseng kan ha terapeutisk potensial ved inflammatoriske sykdommer. Forskning på amerikansk ginseng har fokusert på en rekke forhold, blant annet følgende.

Diabetes

Flere studier på mennesker viser at amerikansk ginseng senker blodsukkernivået hos personer med type 2 diabetes. Effekten ble sett både på fastende blodsukker og på postprandialt (etter spising) blodsukker. En studie fant at personer med type 2-diabetes som tok American ginseng før eller sammen med et drikke med høyt sukkerinnhold opplevde mindre økning i blodsukkernivået. Andre studier tyder på at nordamerikanske ginseng-typer hindrer diabetesrelaterte komplikasjoner, inkludert retinale og hjerte funksjonelle endringer, ved å redusere stress. Mer forskning er nødvendig.

En studie på mus fant at bær fra amerikanske ginseng var mer effektivt til å senke blodsukkeret enn roten.

Kreft

American Ginseng er blitt vist å hemme tumorvekst. I en laboratoriestudie på kolorektale kreftceller, fant forskerne at amerikansk ginseng hadde kraftige anti-kreft egenskaper.

Forkjølelse og influensa

I to forsknings-studier med personer som tok et bestemt produkt som kalles Cold FX i 4 måneder fikk disse færre episoder av forkjølelser enn personer som tok placebo. Og hos de som fikk forkjølelse varte symptomer ikke så lenge sammenlignet med dem som tok placebo.

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)

En foreløpig studie tyder på at amerikansk ginseng, i kombinasjon med ginkgo (Ginkgo biloba), kan bidra til å behandle ADHD. Mer forskning er nødvendig.

Immunsystem

Noen forskere mener amerikansk ginseng forbedrer immunsystemet. I teorien kan et forbedret immunforsvar hjelpe kroppen bekjempe infeksjoner og sykdom. Flere kliniske studier har vist at American ginseng øker ytelsen i celler som spiller en viktig rolle i immunforsvaret.

Kognisjon

Foreløpige undersøkelser tyder på at amerikansk ginseng kan forbedre kognisjon. Men mer forskning er nødvendig.