Forbruket av tomater lycopene senker blodtrykket hos personer med hypertensjon, ifølge ny forskning utført ved Ben-Gurion University, Israel, og presentert på American Society of Hypertension’s 20nde årlige vitenskapelige «Meet and Exposition». Studien ble også publisert i American Heart Journal.

Lykopen har vist seg å støtte prostatahelse og forskere erkjenner at tomatekstrakt inneholder lykopen og andre karotenoider som betakaroten og vitamin E, som er kjent som effektive antioksidanter som motvirker frie radikaler og bremser utviklingen av aterosklerose. Formålet med den nye studien var å evaluere effekten av tomatekstrakt på systolisk og diastolisk blodtrykk på individer med klasse-1 hypertensjon (HT).

31 individer med grad-1 HT, uten samtidig sykdommer, som ikke behøver antihypertensive eller lipidsenkende medikamentell behandling, fullførte eksperimentet. Personene deltok i en fire ukers placeboperiode, deretter en åtte ukers behandlingperiode med tomat ekstrakt (250 mg Lyc-O-Mato ® lycopene) og et fire ukers kontrollperiode med placebo.

Systolisk blodtrykk gikk ned fra 144 til 134mm Hg og diastolisk blodtrykk ble redusert fra 87,4 til 83.4mm Hg. Begge endringene er betydelige. Ingen endringer i blodtrykk ble demonstrert under placeboperioden.

Forskere fastslått at korttidsbehandling med antioksidant-rik tomatekstrakt kan redusere blodtrykket hos pasienter med grad-1 HT.

Forsker Esther Paran, MD uttalte: «Resultatene av denne studien er spesielt viktige fordi forsøkspersonene våre tidligere ikke har lykkes i å senke blodtrykket ved hjelp av én eller to behandlingmetoder. Vi knytter reduksjon i blodtrykket til antioksidanter i tomatekstraktet Lyc-O-Mato og til økningen i nitrogenoksid. Å spise en diett rik på tomatprodukter og andre antioksidanter inneholder frukt og grønnsaker er sikkert et smart trekk. Men en person trenger å konsumere ca fem tomater for å få næring tilsvarende en tomatekstrakt kapsel. »

American Heart Journal 151 (1): 100 2006