Urinsyregikt (podagra)

Urinsyregikt skyldes en opphopning av urinsyre i kroppen. Syreoverskuddet seponeres i sener og brusk lengst mulig unna indre organer. Ofte rammes først stortå-, kne- eller fingerledd, senere flere ledd i føtter, bein og hender. Urinsyre kan også felles ut i urinveiene i form av nyrestein eller –grus. Urinsyregikt henger nøye sammen med kost og livsstil og kalles da også for “kniv- og gaffel-gikt”. Lidelsen bryter ofte ut i 50-års-alderen, særlig hos folk som spiser mye proteinrik mat. cetylsalicylsyre, nikotinsyre og alkohol kan også føre til høyt innhold av urinsyre i blodet. Anfall kan utløses av et stort måltid, mye alkohol, medisinbruk, skader eller kirurgiske inngrep. Det kan foreligge en arvelig disposisjon for urinsyregikt, oftest i form av en enzymmangel i proteinstoffskiftet. Det er viktig å drikke mye vann for å skille ut syreoverskuddet, samt å mosjonere daglig. OBS! Vanndrivende behandling og faste skal ikke brukes ved urinsyregikt da det øker blodets konsentrasjon av urinsyre.

Som ved alle revmatiske og giktiske tilstander er basedannende vegetarisk kost unstig, men belgfrukter som bønner, linser, kikerter og gule erter bør unngås. Disse roteinrike matvarene danner puriner som omdannes til urinsyre ved nedbrytning i roppen. Man bør også være varsom med purinrike, proteinrike matvarer av animalsk pprinnelse som kjøtt, kjøttkraft, lever, nyrer, egg, ost, smør, fl øte, margarin, ansjos, makrell, rogn og sild. Andre fi skesorter er bra, og lammekjøtt og fjærkre gir mindre uriner enn annet kjøtt. Dersom urinsyregikten skyldes en enzymmangel er det unstig å drikke ananasjuice som inneholder det proteinspaltende enzymet bromelain, når man spiser proteinrik kost. Kaffe inneholder også purinstoffer og vil øke dannelsen av urinsyre. Oksalsyre i rabarbra, spinat, persille, te og kakao samt fytinsyre i kornprodukter kan hemme opptaket av basedannende mineraler som kalsium, magnesium, jern og sink og dermed påvirke kroppens syrebasebalanse i negativ retning.

Spesielt gunstige matvarer ved urinsyregikt er grønnsaker (særlig løk) og frukt som inneholder quercetin da dette stoffet hemmer urinsyreproduksjonen og motvirker dannelsen av inflammasjonsfremmende vevshormoner. Det beste er å innta quercetin som kosttilskudd da det ellers er vanskelig å få store nok doser. Urinsyreinnholdet i blodet senkes for øvrig av kirsebær, blåbær, (kokte) svarthyll- og svartsurbær (Aronia) på grunn av det øye innhold av antocyaniner. De er samtidig gode antioksidanter som hemmer dannelsen av de skadelige vevshormonene.

I en del tilfeller sees det mangel på folsyre ved urinsyregikt. Det bør i så fall tas ekstra doser folsyre sammen med et B-kompleks, gjerne i et multivitamin-mineralpreparat. Kaliumholdige bananer og urter som brennesle, løvetannblader og ingefær er bra ved urinsyregikt. Helsekostfaghandelen har tabletter med høyere doser enn man kan få som te. Planten Boswellia serrata (indisk salaitre) er antiinflammatorisk og antirevmatisk s amt at den hemmer dannelsen av inflammasjonsfremmende vevshormoner. Den er god ved mange typer betennelsestilstander inkludert urinsyregikt. Boswelliatabletter selges i helsekostfaghandelen.

Artikkelen er hentet fra nettsiden til Bransjerådet for Naturmidler