Burdock – Storborre

Burdock (borre/storborre) har vært brukt i århundrer for å behandle en rekke plager. Tradisjonelt har den vært brukt som et:

  • blodrensende middel - for å fjerne giftstoffer fra blodet
  • vanndrivende middel - hjelp til å kvitte seg med overflødig vann ved å øke urinproduksjonen
  • hudsalve – mot hudproblemer som eksem, kviser, og psoriasis

Medisinsk bruk har også blitt rapportert, ved behandling av kroniske sykdommer som kreft, diabetes og AIDS.

Ekstrakt av storborre-rot finnes i en rekke urtepreparater, samt homøopatiske midler. I tradisjonell kinesisk medisin (TCM) er burdock ofte brukt sammen med andre urter for sår hals og forkjølelse.

I Japan og deler av Europa spises burdock som en grønnsak. Borre inneholder inulin, en naturlig fiber, og brukes også til å forbedre fordøyelsen. Som en rotgrønnsak har den en betydelig sterkere antioksidant aktivitet enn vanlige grønnsaker og frukt. Faktisk bekrefter nyere studier at burdock har pre-biotiske egenskaper som kan forbedre helsen.

Til tross for det faktum at storborre har vært brukt i århundrer for å behandle en rekke tilstander, er det få studier som har undersøkt virkningene. Foreløpige studier tyder på at å legge borre-blader på huden kan være til hjelp ved behandling av brannskader.

Burdock består hovedsakelig av karbohydrater, flyktige oljer, plantesteroler, tanniner og fete oljer. Forskere er ikke sikre på hvilke av de aktive ingrediensene i burdock-rot som er ansvarlig for de helbredende egenskapene. Men urten kan ha anti-inflammatoriske, antioksidant, og antibakterielle effekter. Nyere studier viser at burdock inneholder fenoliske syrer, quercetin og luteolin, som alle er kraftige antioksidanter.