Flere studier – hovedsakelig Indiske, Europeiske og Australske - viser at gurkemeie, og spesielt dens fargerike bestanddel kurkumin, kan bidra til å forhindre eller behandle et bredt spekter av kreft, betennelsestilstander, auto-immune sykdommer, nevrologiske plager inkludert Alzheimers sykdom, hjerte- karsykdom, diabetes og stoffskiftesykdommer som blant annet diabetisk neuropati.

En særlig interesse for gurkemeie og kurcumin begynte noe tiår tilbake, da forskere begynte å spørre seg hvorfor India har et av de laveste tallene i verden på statistikker over utbredelse av kreftformer som tykktarm/endetarmskreft, prostata og lungekreft, sammenlignet med USA, der forekomstene er opp til 13 ganger høyere. Forskerne knyttet dette i stor grad til at indernes kosthold er rikt på karri, som er en kombinasjon av krydder, med gurkemeie som hovedingrediens.

I en artikkelgjennomgang publisert 20. mai (2015) i tidsskriftet «Molecules» sies det at studier til dags dato "tyder på at kronisk betennelse, oksidativt stress og de fleste kroniske sykdommer er nært forbundet, og at antioksidantegenskaper i kurkumin kan spille en nøkkelrolle i forebygging og behandling av kroniske betennelsessykdommer. "

En artikkelgjennomgang av forskning på kurkumin ved «M.D. Anderson Cancer Center», publisert i tidsskriftet «Phytotherapy Research» fra 2014, fant forskerne at kurkumin regulerer betennelse som "spiller en stor rolle i de fleste kroniske sykdommer, inkludert nevrodegenerative, kardiovaslulære, pulmonære (lunge), metabolske (stoffskifte), autoimmune og neoplastiske sykdommer."

En annen studie fra M.D. Anderson fant i tillegg ut at kurcumin skiller ut "antioksidant, anti-inflammatorisk, antiviral, antibakteriell, soppdrepende og antikreftaktiviteter," alt dette styrker kroppens "motstandskraft mot ulike ondartede sykdommer, diabetes, allergier, leddgikt, Alzheimers sykdom og andre kroniske sykdommer. "

Det finnes ingen garantier for at gurkemeie eller den aktive ingrediensen kurkumin vil fungere for alle. Forskerne understreker også at det kan forsinke og bremse ned, men ikke hindre eller stoppe en medisinsk tilstand.

Curcuma longa planten er medlem av ingefærfamilien. Kurkumin utgjør 3,4 prosent av gurkemeie-rot-stammen eller rotstokken, men den utbrer sin farge og har sine helsemessige egenskaper. Kurkumin er bare tilgjengelig som kosttilskudd, eller ved å spise gurkemeiekrydder.

Ikke forveksle kurcumin med spisskummen, som er et krydder eller krydderpulver laget fra frøene og er en annen vanlig ingrediens i karri med sine egne gode egenskaper. Spisskummen er ikke relatert til gurkemeie eller kurcumin.

Lenke til siden for gurkemeie/curcuminprodukter i nettbutikken