8. februar, 2017

Diabetes er en kronisk (langvarig) tilstand preget av unormalt høye nivåer av sukker (glukose) i blodet. Personer med diabetes produserer enten ikke nok insulin, (et hormon som er nødvendig for å omdanne sukker, stivelse og annen mat til energi som trengs for dagliglivet), eller de kan ikke bruke insulinet som kroppen produserer. Som et resultat samler det seg opp glukose i blodet. Ubehandlet kan diabetes føre til blindhet, nyresykdom, nervesykdom, hjertesykdom og hjerneslag.

De 2 hovedtyper av diabetes er type 1 og type 2.

Type 1 diabetes oppstår når cellene i bukspyttkjertelen som er ansvarlig for å produsere insulin blir ødelagt av immunsystemet. Som et resultat mister bukspyttkjertelen permanent sin evne til å produsere nok insulin til å regulere blodsukkernivået på riktig måte. Type 1 diabetes er vanligvis diagnostisert i barndommen, og kan holdes under kontroll, men kan ikke kureres.

Det er heller ingen god måte å forebygge type 1 diabetes. Men forskning utført i Finland viser at tilstrekkelige mengder vitamin D, spesielt i første leveår, kan redusere ens sjansene for å utvikle type 1-diabetes i løpet av de første 30 årene av livet. I Nord-Finland (der den årlige eksponering for sollys er svært begrenset) Forskerne fulgte 10.000 spedbarn frem til 30 år. De som fikk minst 2000 IU av vitamin D per dag (vanligvis fra tran) det første leveåret hadde betydelig mindre sannsynlighet for å utvikle type 1-diabetes i løpet av 30 år enn barn som fikk mindre enn det. Andre studier har bekreftet at doser på 2000 IU eller mer av vitamin D kan ha en sterk beskyttende effekt mot type 1 diabetes. Av denne grunn, kan man følge med på spedbarn og barn med økt risiko for type 1 diabetes og vurdere å gi tilskudd av vitamin-d.

Type 2. Denne formen utgjør 90% eller mer av alle tilfeller av diabetes, og utvikles vanligvis i voksen alder. Den oppstår når bukspyttkjertelen ikke kan produsere nok insulin til å holde blodsukkeret normalt og forverres av dårlige matvaner, stillesittende livsstil og overvekt. Diabetes er en alvorlig tilstand, men mange personer med type 2 diabetes vet ikke at de har det. Type 2 diabetes blir stadig mer vanlig på grunn av det økende antall eldre, økende fedme i befolkningen, og for lite fysisk aktivitet. Type 2 diabetes kan bli bedre, og i noen tilfeller til og med reverseres, ved endringer i livsstil, for eksempel å gå over til et sunt kosthold, bli mer aktiv, og å gå ned i vekt. I kombinasjon med riktig type kosttilskudd kan prognosen forbedres.

Forebygging og behandling

Målet for diabetesbehandling er å oppnå og opprettholde sunnere blodglukosenivåer. En stor studie fant at personer med diabetes som holdt blodsukkeret nær normalt, reduserte risikoen for å utvikle store komplikasjoner som følge av tilstanden.

Personer med diabetes kan bruke følgende behandlinger for å kontrollere blodsukkeret og for å hindre komplikasjoner:

  • Livsstilsendringer, for eksempel et godt balansert kosthold og regelmessig mosjon
  • Medisiner, særlig insulin for personer med type 1-diabetes og noen personer med type 2-diabetes
  • Kosttilskudd som fiber, krom, kanel og linfrøolje, og urter som bukkehornkløver, gymnema sylvestre, sibirsk ginseng og amerikansk ginseng

Jakten på effektive behandlinger for diabetes, spesielt type 2 diabetes, er fortsatt en utfordring for medisinske forskere. Som mange kjenner til er inntak av medisiner forbundet med betydelige bivirkninger som ikke er populære hos pasienter. Medisinene har begrenset effekt, eller mangel på bevis for hvordan de påvirker sykdomsforløpet, herunder utvikling av komplikasjoner. Denne utfordringen, kombinert med en økende interesse for urter og alternativ medisin har ført til et søk etter effektive naturlige behandlinger som har vesentlig innvirkning på blodsukkernivået, blodtrykk, etc.