16. februar, 2017

Vitaminer er mikronæringsstoffer, eller stoffer som kroppen bruker i små mengder, i motsetning til makro-næringsstoffer, som er proteiner, fett og karbohydrater som all mat er satt sammen av. Vitaminer finnes i mat, men tilstrekkelige mengder av vitaminer kan reduseres når maten er overstekt, behandles feil, eller oppbevares feil. For eksempel ved behandling av hele hvetekorn til hvitt mel reduserer innholdet av vitamin B og E, fiber og mineraler, deriblant sink og jern. Kroppen krever vitaminer for å vedlikeholde grunnleggende biokjemiske funksjoner, og underskudd over tid kan føre til sykdom.

Vitaminer er enten vannoppløselige eller fettløselige. Vannløselige vitaminer oppløses i vann og passerer gjennom kroppen raskt, noe som betyr at kroppen trenger dem på en jevnlig basis. Vannløselige vitaminer omfatter B-kompleks-vitaminer og vitamin C. Fettløselige vitaminer lagres i kroppens fettvev, noe som betyr at de forblir i kroppen lengre. Fettløselige vitaminer omfatter vitaminene A, D, E og K.

Mengden av vitaminer som kreves av kroppen har vært gjenstand for mye forskning. Det er publisert anbefalte doser for hvert vitamin for den generelle befolkningen. Disse tallene kan brukes som retningslinjer, men enkeltpersoner kan ha ulike behov, avhengig av kjønn, alder og helsemessige forhold.

Vitaminer kan være naturlige eller syntetiske. Naturlige vitaminer er hentet fra matkilder, mens syntetiske vitaminer er fremstilt i laboratorieprosesser. Det eneste vitaminet som det er en forskjell mellom de naturlige og syntetiske former er vitamin E. Den naturlige formen er merket d-alfa-tokoferol, mens den syntetiske kalles dl-alfa-tokoferol. Den ekstra "l"-en indikerer laboratorieproduksjon. Naturlig vitamin E har vist seg å absorberes litt bedre av kroppen enn den syntetiske versjonen, men for andre vitaminer er det ikke registrert noen signifikant forskjell i absorpsjon.