Rødkløver regnes for å være en av de rikeste kildene til isoflavoner. Disse er vannløselige biokjemiske forbindelser som fungerer som østrogen (planteøstrogener). Rødkløver er derfor brukt mot blant annet hetetokter og PMS, og for å redusere kolesterol i blodet, forbedre urinproduksjonen, blodsirkulasjon, forebygging av osteoporose, redusere risikoen for blodpropp, og arterielt plakk og begrense utvikling av forstørret prostata (BPH benign prostate hyperplasi).

Rødkløver er også en kilde til flere verdifulle næringsstoffer som kalsium, krom, magnesium, niacin, fosfor, kalium, tiamin, og vitamin C.

Flere studier av rødkløverekstrakt (isoflavoner) tyder på at disse kan redusere hetetokter i overgangsalderen hos kvinner. Menopause øker kvinners risiko for å utvikle osteoporose (signifikant bentap). Noen studier tyder på at isoflavoner kan bremse tap av benvev og øke beinmineraltettheten hos pre og peri-menopausale kvinner. Den østrogenlignende effekten av rødkløver isoflavoner kan være involvert her, og rødkløver kan også ha en direkte virkning ved å hindre nedbrytning av eksisterende benvev.

Den mulige beinstyrkende effekten har imidlertid ikke blitt sett hos menn og postmenopausale kvinner.

Fordi rødkløver inneholder isoflavoner blir rødkløver ofte brukt for å lindre symptomer på premenstruelt syndrom (PMS). Isoflavoner er en undergruppe av en type kjemiske stoffer kjent som planteøstrogener, og har en lignende form som det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. På grunn av likheten har det evne til å feste seg til østrogenreseptorer i hele kroppen spesielt i blæren, blodkar, ben og hjerte.

For kvinner med normale østrogennivå, kan rødkløver isoflavoner fortrenge noen naturlige østrogener. Dette kan muligens forebygge eller lindre østrogenrelaterte symptomer som brystsmerter forbundet med PMS. Denne effekten kan også redusere muligheten for utvikling av østrogenavhengig kreft i endometrium (slimhinnen i livmoren). I tillegg tyder resultater fra en gjennomgang av studie med nesten 1000 kvinner på at rødkløver kan forstyrre et enzym kjent for å fremme utviklingen av livmorkreft.

Rødkløver kan også blokkere enzymer som antas å bidra til prostatakreft hos menn. Plantestoffene har vist en klar begrensende effekt på utviklingen av lett forstørret prostatakjertel (benign prostate hyperplasi BPH). En forstørret prostata kan føre til at menn opplever en svak eller avbrutt urinstrømutstømming, drypping etter vannlating, eller trang til å urinere selv etter tømming. For de fleste menn er BPH en normal del av aldringen.

Det antas at rødkløver kan bidra til å forebygge hjertesykdom på flere måter. Selv om resultatene fra studier på mennesker ikke er entydige, viser enkelte at inntak av rødkløver kan senke nivåene av "dårlig" low-density lipoprotein kolesterol (LDL) og øke nivåene av det "gode" high-density lipoprotein (HDL) kolesterol i kroppen. I tillegg kan rødkløver også fremme en økning i utskillelsen av gallesyre. Fordi kolesterol er en viktig komponent i gallesyre, betyr øket gallesyreproduksjon vanligvis at mer kolesterol brukes og mindre kolesterol sirkulerer i kroppen. I tillegg inneholder rødkløver små mengder av kjemikalier kjent som kumariner. Disse kan bidra til å forhindre blodet fra å bli tykt og gummiaktig, og derved at muligheten for dannelse av blodpropper og arteriell plakk reduseres. Plakk er ansamlinger av blodceller, fett og andre stoffer som kan bygge seg opp inne i blodkar og muligens redusere eller blokkere blodstrømmen. Rødkløver kan også hjelpe til å holde blodårene sterke og fleksible, noe som også kan bidra til å hindre noe av den plakkansamlingen som kan føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Lenke til rødkløverprodukter i nettbutikken