Curcumin, en polyfenoler som gir krydderet gurkemeie sin gule farge, kan redusere vektøkning, antyder nye data fra en studie med mus.

Mus foret med en diett med høyt fettinnhold og curcumin viste mindre vektøkning, samt redusert kolesterolnivå, ifølge funn publisert i Journal of Nutrition.

«Curcumin sin hemming av angiogenese i fettvevet sammen med effekten på lipidmetabolisme i adipocytter kan bidra til lavere kroppsfett og vektøkning,» skrev forfatterne, under ledelse av Asma Ejaz fra Jean Mayer USDA «Human Nutrition Research Center on Aging» ved Tufts University.

Ejaz og hennes medarbeidere gjennomførte in vitro og in vivo eksperimenter. Effekten av ulike doser curcumin på veksten (differensiering) av 3T3-L1 fettceller (adipocytter) viste en hemming av differensiering og en økning i programmert celledød (apoptose). In vivo eksperimentene ble musene fôret med en høy-fett diett (22%) og tillegg til å gi dyrene 500 mg curcumin per kg diett i 12 uker. Polyphenolet (curcumin) viste seg å redusere vektøkning og fettmasse, uten at det påvirket nivåene av matinntaket, skrev forskerne.

Videre ble det notert en reduksjon i uttrykket vaskulær endotelial vekstfaktor (VEGF), som er en av en rekke gener assosiert med angiogenese (blodkar formasjon som er nødvendig for vekst av fettvev).

Curcumin var også assosiert med signifikant lavere kolesterolnivået og en reduksjon i uttrykket av peroksisom proliferators-aktivert reseptor gamma (PPAR-gamma), et protein som spiller en rolle i metabolske funksjoner.

Journal of Nutrition 139 (5) :919-925, 2009